vineri, 26 august 2011

ȘAMPOANELE - CUM NE SPĂLĂM CORECT PĂRUL




Firul de păr crește cu aproximativ 0,4 mm/zi, adică 1-2 cm/lună. Deoarece firul de păr este, prin rădăcină, în legătură cu sistemele circulator și nervos, creșterea lui va fi influențată de dietă, hormoni și medicamente.

Șampoanele sunt produse cosmetice destinate curățării părului și scalpului, care îndeparteaza sebumul, componentele transpirației, stratul cornos descuamat, produsele cosmetice folosite pentru aranjarea părului și murdaria care provine din mediul inconjurator ( praf, bacterii).

Formularea șampoanelor în acord cu gustul publicului pune accent deosebit pe capacitatea lor de spumare, ceea ce în concepția consumatorilor este adesea sinonim cu eficacitatea.
Dar capacitatea de spumare mare nu reprezintă decât unul dintre criteriile de calitate ale șampoanelor. Se adaugă ” blândețea ” sau compatibilitatea cu ochii, pielea ți mucoasele, stabilitatea spumei, puterea detergentă, ușurinta limpezirii și efectele estetice asupra părului.

Șampoanele sunt clasificate după scop :

1. ȘAMPOANELE PENTRU IGIENĂ ( șampoane de bază ) sunt formulate astfel încât să fie adecvate pentru un anumit tip de păr, fiind alese în concordanță cu mențiunea de pe eticheta produsului

- șampoane pentru păr normal ( persoane cu secreție moderată de sebum și care au părul cu fir gros )

- șampoane pentru păr gras – destinate mai ales adolescenților și persoanelorcare au părul foarte murdar


- șampoane pentru păr uscat

- șampoane pentru păr deteriorat – destinate părului care a fost tratat chimic, respectiv decolorat, vopsit, ondulat permanent sau degradat prin curățare excesivă, pieptănare viguroasă sau folosire excesiva a dispozitivelor de ondulare care funcționeaza prin încălzire

2. ȘAMPOANE PENTRU SPĂLĂRI FRECVENTE

3. ȘAMPOANE PENTRU COPII – sunt șampoane blânde – pH-ul este apropiat de cel neutru ( adaptat la pH-ul lacrimal) iar vâscozitatea este suficient de mare pentru a evita curgerea în timpul cât este aplicat


4. ȘAMPOANE DE TIP SPECIAL – sunt cele care conțin agenti activi care să combată seboreea, mătreața sau uscăciunea pielii


CUM NE SPĂLĂM CORECT PĂRUL ?


Majoritatea dintre noi considerăm că știm cum să ne spălăm părul, doar facem asta de când ne știm ! Cum am putea greși facând ceva atât de simplu?

IATĂ CÂTEVA RECOMANDĂRI :


- Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne periem părul înainte de a-l uda, pentru că astfel va fi spălat mai ușor


- Udați apoi părul din abundență

- Șamponul se aplică întotdeauna în palmă, ne frecăm mâinile și apoi aplicăm șamponul pe scalp ( Rețineți că șamponul se aplică pe scalp și nu pe capetele firelor de păr, altfel riscăm să uscăm firele de păr, care vor deveni fragile și se vor rupe).

- De obicei, este nevoie să ne șamponăm de 2 ori consecutiv : prima șamponare îndepărtează sebumul, impuritățile din mediul înconjurător și produsele cosmetice folosite pentru aranjarea părului, iar a 2 a șamponare este menită să realizeze tratarea firului de păr. De fiecare dată se va lăsa șamponul câteva minute pe pielea capului, timp în care se realizează masare ușoară, de la creștet spre ceafă, folosind buricele degetelor și nu unghiile ( masajul în timpul șamponării ajută la sănătatea firului de păr, îmbunătățind circulația sanguina ). Apa trebuie să fie călduță ( apa fierbinte irită și deshidratează scalpul și firele de păr). Nu uitați să clătiți bine părul ( pentru strălucire sau în cazul părului gras, clătirea se poate realiza cu apa în care ați adăugat oțet de mere ).

- Recomandat este să ne spălăm de 2-3 ori pe săptămână pe pielea capului, cu un șampon adecvat tipului de păr. Spălarea prea des – adesea zilnică – poate determina o creștere și mai mare a seboreei și astfel intrați intr-un cerc vicios : deși vă spălați des, părul este gras sau aveți mătreață .

- Este bine sa fiți consultat de un medic dermatolog, care va exclude alte afecțiuni (micoza, streptococie pielea capului, psoriazis) și vă va recomanda un șampon special în cazul dermatitei seboreice, la nevoie asociindu-se și un tratament pe cale generală și locală.

- Balsamurile, aplicate după spălare completează efectele cosmetice ale șamponului ( strălucire, moliciune), facilitând descurcarea părului. Se aplică pe părul ud, se lasă câteva minute și se îndepartează prin clătire, fiind utile mai ales în cazul părului uscat.

În general nu există produs bun care sa aibă 2 funcții : șampon și balsam. De aceea, ALEGE ÎNTOTDEAUNA ȘAMPONUL ȘI BALSAMUL SEPARAT !

- Preferați uscarea naturală a părului, fără uscător de păr sau placă de întindere a părului (temperaturile ridicate distrug celulele din cuticula firului de păr și firul de păr se va rupe !). Folosiți un prosop gros, până se absoarbe apa.


• Adoptați un stil de viață echilibrat ! Stresul, lipsa activității fizice, intervențiile chirurgicale pot dăuna sănătății părului. Este indispensabil să aveți o alimentație bogată în aminoacizi sulfurați, fier, zinc, vitamine (vitamina A, B, C, E). Dacă aveți o problemă serioasă legată de căderea părului, nu ezitați să consultați un medic dermatolog

• Nu exagerați cu vopsirea părului. Nu faceți schimbări radicale, de la brunet la blond, pentru că firele de păr se vor degrada . Alegeți vopsele de păr care nu conțin amoniac și care au conținut scăzut de PPD


• Nu vă faceți permanent la scurt timp după ce v-ți vopsit și în nici un caz în aceeași ședință ( vă puteți distruge părul )

Dermatocosmetologie-sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticoana@gmail.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu