blog dermatocosmetologie-îngrijirea pielii-skin care, skin protection,dermatoscopie-depistare precoce cancer cutanat,dermatologie estetică,tratamente laser, tratament celulită,tratament dermatocosmetic afecțiuni dermatologice
marți, 6 septembrie 2011
ÎNGRIJIREA UNGHIILOR
Unghia este formată din o parte vizibilă, dură, sub formă de lamă, denumită PLACA ( CORPUL ) unghiei, sub care se află PATUL unghiei, format din celule regeneratoare ale epidermului. Partea înfiptă în piele se numește RĂDĂCINĂ și reprezintă zona de creștere continuă în timp a unghiei. Zona semilunară, de culoare albă, vizibilă la baza plăcii se numește LUNULĂ și este acoperită de o membrană – CUTICULA .
La nivelul patului unghiei ajung numeroși nervi senzitivi, ceea ce explică sensibilitatea unghiilor și o rețea vasculara bogată, prin intermediul căreia patul joacă un rol important in nutriția unghiei.
Îngrijirea unghiilor se realizează prin intermediul unor manopere specifice ( manichiura, pedichiura ) și prin folosirea unor produse cosmetice special formulate în acest scop. Este vorba despre o rutină necesară în cadrul procesului general de igienă corporală . În același timp, aceste manevre pot fi sursă de probleme dermatologice.
Ideal, placa unghiei nu ar trebui tăiată, ci pilită, pentru a evita crăparea ei prin presiunea generată de cleștii sau foarfecele cu care se execută aceasta operație. O tăiere necorespunzătoare poate determina o predispoziție spre formarea colțurilor.
În cazul tendinței de încarnare a unghiei ( în special la degetul mare de la picior) se recomandă să lăsați colțurile netăiate ( nu le rotunjiți ).
Cuticula trebuie îndepărtată prin procedee netraumatizante! Orice traumatizare a acesteia poate determina apariția onicodistrofiilor, a onicomicozelor sau inflamarea țesuturilor paronichiale ( din jurul unghiei).
Unghia normală are culoare roz datorită vascularizației puternice a patului său, care transpare prin placă.
MODIFICAREA CULORII UNGHIEI se poate produce ca urmare a unor traumatisme sau afecțiuni . Culoarea se poate modifica în intregime (leuconichie ) ca în vitiligo sau albinism, sau apar pete albe dinspre rădacină spre vârf, ca în cazul unor boli endocrine.
Petele albe de pe unghie nu indică neapărat existența unei maladii : uneori pot fi consecința unor bule de aer în patul unghiei sau traumatismelor mici și repetate în matrice.
În icter, culoarea unghiei devine galbenă, în afectiuni vasculare se întâlneste o culoare pal-violacee, iar în traumatisme culoarea devine roșie-violacee.
Ungiile pot deveni friabile, sfărâmicioase ! Poate apare despicătura izolată a marginii libere a unghiei, despicături multiple, prin descreșterea conținutului în apă al lamei unghiale .
Cauzele fragilității unghiale sunt locale : traumatisme, agenți chimici ca detergenți sau cauze generale : anemie prin scăderea fierului seric, infecții, deficiențe în vitaminele A, C, B6 .
Alte cauze : infecții fungice, psoriazis.
Folosirea excesivă a lacurilor de unghii și a solventilor pentru îndepărtarea lor, fără a le asocia cu produse care să întăreasca unghia, determină deasemeni apariția de unghii casante.
PERIONIXISUL este o leziune inflamatorie localizată periunghial . Se produce ca urmare a unei infecții și se manifestă prin colectarea de puroi în jurul unghiei. De obicei este cuprinsă și lama unghiei,iar vindecarea se produce prin căderea acesteia.
PANARIȚIUL reprezintă infecția pulpei degetului, producându-se în urma unei înțepături ce depășește straturile pielii. Panarițiul netratat poate cuprinde articulația extremității distale a degetului, iar extinderea la os determină chiar osteomielită.
In cazul ONICOMICOZELOR - infectarea unghiilor cu fungi patogeni – unghia se îngroașă, se pigmentează, devine friabilă și sfărâmicioasă, se scurtează, iar extremitatea distală este neregulată și sfărâmicioasă.
SFATURI PENTRU SĂNĂTATEA UNGHIILOR :
- Folosiți întotdeauna mănuși de menaj atunci când spălați vasele sau aveți contact cu substanțe chimice agresive, apoi spălați-vă cu un săpun blând și uscați-vă bine mâinile. Înlocuiți des mănușile pentru a preveni posibilele acumulări ale fungilor
- Evitați roaderea unghiilor sau traumatizarea cuticulelor
- Păstrați unghiile tăiate puțin mai mult decât vârful degetului pentru a preveni încarnarea unghiilor
- Unghiile este de preferat să fie tăiate scurt . Cel mai bine este să tăiați unghiile casante după baie și apoi să aplicați cremă hidratantă
- Nu folosiți niciodată unghiile ” pe post de unelte ” !
- Folosiți pentru manichiură și pedichiură numai produse de calitate
- Pilirea unghiilor se realizează obligatoriu într-un singur sens
- Dacă mergeți la un salon de cosmetică, asigurați-vă că instrumentarul este sterilizat cu adevărat ( puteți contacta infecții cutanate diverse : bacteriene, micotice, până la infectarea cu virusul hepatitei B, C, HIV )
- Dacă suferiți de diabet zaharat, aveți tulburări circulatorii sau alte afecțiuni care scad imunitatea organismului, sunteți predispus la afecțiuni ale unghiilor
- Dacă observați modificări ale culorii, formei sau structurii unghiei nu ezitați să vă adresați unui medic dermatolog. Deasemeni nu încercați să tratați la domiciliu inflamațiile apărute la nivelul degetelor ( perionixis, panarițiu ) pentru că doar medicul poate stabili cu certitudine cauza infecției și vă va recomanda tratamentul corespunzător
Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Buna ziua! ma bucur ca am vazut o poza in care am vazut inflamatia eponichiului. Nu la fel de extinsa este in cazul meu, dar este asa de aprox. 2 saptamani. as vrea sa stiu cum se trateaza. nu as vrea sa mai astept. Va multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergere