vineri, 24 iulie 2009

PRODUSELE DE ÎNGRIJIRE A PIELII pentru copii


Formaldehida și dioxanul sunt substanțe chimice care se regăsesc uneori în compoziția produselor destinate îngrijirii pielii. Aceste substanțe sunt considerate ” contaminanți ”, ceea ce inseamnă în limbaj comun că reprezintă chimicale care nu sunt intenționat introduse , ci apar ca urmare a interacțiunii lor în cadrul unui produs.
Provocarea cea mai mare constă în a găsi produsul adecvat ! Prezența substanțelor periculoase sau a contaminanților în produsele destinate îngrijirii pielii copiilor reprezintă un subiect in atenția cercetătorilor.
De exemplu , recent , în SUA a fost oprită vânzarea tuturor produselor care conțineau
BPA – Bisphenol A- o altă substanță chimică controversată ( această substanță are o acțiune asemănătoare cu cea a hormonilor estrogeni și poate determina dereglări endocrinologice) .
În cazul bebelușilor este important să se țină seama de efectul cumulativ al substanțelor toxice prezente în produsele cosmetice.
Un aspect important al fiziologiei pielii la copil este cel legat de ABSORBȚIA TRANSCUTANATĂ . La nou născut și sugar , permeabilitatea pielii față de substanțele cu care vine în contact este crescută. Prin urmare , absorbția transcutanată mărită a acestor substanțe duce la creșterea incidenței efectelor sistemice , nedorite și la apariția unor dermatoze (erupții cutanate ) la copii.
Absorbția transcutanată este favorizată de zona pe care a fost aplicată , umiditate , existența unor leziuni cutanate , raportul între suprafață și greutate.

Pielea nou născutului și a sugarului este foarte sensibilă la acțiunea unor factori de agresiune la care este expusă.
O primă categorie de agresiuni rezultă din incapacitatea nou-născutului de a-și asigura reguli elementare de igienă corporală. Frigul , căldura , radiațiile solare , ciupiturile de insecte , diverse traumatisme reprezintă factori de agresiune fizică asupra pielii copilului.Se adaugă
apoi agresiuni chimice prin insuficienta clătire a lenjeriei, detergenți sau soluții decolorante pentru igienizarea rufelor copiilor, produse cosmetice.
De aceea este foarte importantă alegerea unor produse cosmetice adecvate ( spumante de baie , săpunuri , lapte , creme , pudre , ape de toaletă , șampoane) !
O alegere dificilă , într-adevăr ! Este recomandat sa vă adresați unui medic dermatolog mai ales când este vorba despre pielea copilului dumneavoastră ! Cele mai bune sunt produsele dermatocosmetice pe care le găsiți în farmacii , ele respectând normele Uniunii Europene !
Produsele pentru copii trebuie să prezinte o interferență minimă cu funcțiile pielii și să fie constituite dintr-un număr cât mai mic de componente!
În general se evită adaosul coloranților și a parfumurilor !

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu