luni, 10 august 2009

BOLILE DE PIELE NU AU VACANȚĂ DE VARĂ !




Când mergem în vacanță este important să ne alegem un hotel adecvat , pentru ca totul sa fie perfect!
Camera trebuie să fie luminoasă și să nu existe zone de igrasie sau mucegai , care pot declanșa crize de astm bronșic , strănut în salve , lăcrimare și rinoree ( secreție nazală-apoasă de obicei ) .
Lenjeria insuficient de bine spălată și prosoapele pot determina diferite afecțiuni cutanate: dermatită alergică , prurit , infecții cutanate bacteriene (stafilococice ,streptococice) , micotice și parazitare ( scabie sau râie , pediculoză , purici, ploșnițe). În infectarea cu Sarcoptes Scabiae , de exemplu , parazitul este distrus prin fierberea lenjeriei … Ceea ce nu se poate întâmpla la nici un hotel … acesta este motivul pentru care există și pacienți care au fost diagnosticați cu scabie după sejururi la hoteluri de 5 * !
În camera de baie , chiuvetă , cadă și toaletă trebuie să existe marcaje ale dezinfectării.
Folosirea de toalete neigienizate poate determina apariția de infecții cutanate bacteriene ( stafilococice, streptococice) , micotice , dermatita de contact , parazitoze intestinale ( giardioză , oxiuroză , ascaridioză ) .Transmiterea infecției în cazul parazitozelor intestinale se face pe cale fecal-orală - prin nerespectarea igienei personale , mâini nespălate după folosirea WC-ului urmate de atingerea obiectelor folosite în comun( chisturile de Giardia , de exemplu , sunt foarte rezistente în mediul extern și rezistă și la clorinarea apei.)
Mânuirea robinetelor , lanțurilor de la WC , clanțelor poate fi cauza infestării cu paraziți. Copiii sunt cel mai frecvent afectați .
Regula elementară este spălarea obligatorie a mâinilor după folosirea toaletei !
Ideal este colacul de toaletă cu folie de unică folosință .Dacă nu este de unică folosintă ,îl putem spăla noi cu apă și săpun și să îl dezinfectăm . Așezarea hârtiei igienice pe colacul de toaletă nu reprezintă o soluție pentru prevenirea infecțiilor.
Este foarte puțin probabil să contactezi o boală cu transmitere sexuală după contactul cu un capac de toaletă , clanță sau alte obiecte , pentru că microorganismele implicate nu pot trăi mult pe aceste suprafețe.
Contactul cu cada , grătarul de la duș sau gresia pot favoriza transmiterea micozelor.
Piscina ne oferă posibilitatea relaxării dar suntem expuși unor pericole . Apa din piscină trebuie să fie filtrată , iar substanțele dezinfectante să nu aibă concentrație crescută pentru că irită ochii și mucoasele.
Clorinarea apei distruge majoritatea germenilor , dar nu o sterilizează . E nevoie de o anumita concentrație a clorului , însă în apa caldă , clorul se evaporă mai repede.
Pot apare infecții provocate de microorganisme ( bacterii, virusuri) care au contaminat apa ( afecțiuni cutanate , diaree , infecții căi respiratorii , ochi , urechi , nas)
Bazinele prea aglomerate , supraîncalzirea apei , favorizeză înmulțirea bacteriilor.
Apar stafilococii cutanate , furuncule , eczeme , foliculite , dermatite de contact sau prurit ( mâncărime) localizat sau generalizat.
Micozele sunt întâlnite frecvent , mai ales la nivelul picioarelor( tălpi , între degete) favorizate de umiditate și se manifestă prin apariția de roșeață , mâncărime , bășicuțe ,descuamare , fisuri și miros neplăcut. O altă afecțiune este pitiriazisul versicolor - determinată de prezența unor levuri care se înmulțesc la un anumit pH al pielii , o anumită transpirație , fiind favorizată de expunerea la soare și umiditate. Apar mici plăci de culoare galbenă către brun inchis , care se pot întinde și recidivează vara. Micozele se transmit și prin obiecte contaminate ( prosoape , haine , lenjerie de pat , încălțăminte ) .Onicomicoza-micoză care afectează unghiile - mai ales la picioare - cu modificări de culoare.
Granulomul de piscină - provocat de o bacterie care se multiplică în piscina cu apă încălzită și apare pe o leziune a pielii preexistentă . Apare o proeminență violacee care după câteva săptămâni ulcerează.
Bolile de piele apar și la contactul cu suprafețe infectate: grătar duș, pereți ștrand ,șezlonguri. Atunci când stăm pe un șezlong este bine să îl acoperim cu un prosop curat.
Dacă mergem desculti pe lânga piscină sau folosim încălțămintea altuia ,pot apare verucile( negii)-leziuni virale , care se pot înmulți și care pot deveni dureroase,mai ales în localizarea la nivelul tălpii.
Excesul de clor în piscină poate determina reacții alergice , prurit( mâncărime),uscarea excesivă a pielii , căderea sau decolorarea părului și agravarea acneei.
Infecțiile oculare( bacteriene,virale) sunt conjunctivite și infecții ale corneei.
Conjunctivita de piscină apare în piscine neîntreținute corect și este extrem de contagioasă

SFATURI

- nu faceți baie în locuri neautorizate și nu intrați în apă dacă este murdară , este prea aglomerat sau simțiți miros puternic de clor

- dușul este obligatoriu înainte și după baie- pentru evitarea afecțiunilor oftalmologice spală întotdeauna fața cu apă rece

- după duș , aplică spray antimicotic pentru dezinfecția picioarelor și prevenirea micozelor

- nu înghiți apă din bazin( apar dizenterii bacilare,infecții cu E.Coli , giardioză ,hepatita A)

- nu sta desculț pe marginea piscinei ,grătar de duș , gresie. Folosește papucii personali

- dacă aveți probleme ORL ,folosiți cască

- acoperă șezlongul cu un prosop curat

BUCURAȚI-VĂ DE VACANȚĂ CU ÎNȚELEPCIUNE !!


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu