duminică, 12 decembrie 2010

CUM ÎNDEPĂRTĂM UN TATUAJ ?



Cu toții facem în viată lucruri pe care apoi le regretăm ! Este valabil și pentru tatuaje !

Tatuajele se realizează prin injectarea pigmenților coloranți în derm, care se dispersează apoi la limita dintre epiderm și derm .

PASUL 1 - Trebuie să știți că îndepărtarea completă a unui tatuaj este aproape imposibilă ! Există mai multe metode de îndepărtare a tatuajelor, însă în majoritatea cazurilor rămâne o cicatrice.

Este importantă experiența artistului care a efectuat tatuajul, cât de mare este tatuajul și unde este localizat și care este capacitatea dumneavoastră de a vă vindeca! Vă vine să credeți sau nu, dar cu cât este mai recent un tatuaj, cu atât poate fi mai dificilă îndepărtarea lui! Un tatuaj realizat de un expert este mai ușor de îndepărtat, deoarece culoarea este injectată mult mai precis – la aceeași adâncime – și mai uniform .

Metode de îndepărtare a tatuajelor :


1. EXCIZIA ( ÎNDEPĂRTAREA CHIRURGICALĂ ) A TATUAJULUI – urmată de sutură – este de preferat în cazul tatuajelor mici sau ale celor liniare și se realizează sub anestezie locală. Poate fi necesară și grefa de piele sau expandarea tisulară ( se plasează un balon de silicon care se umflă în 2-3 luni cu ser fiziologic, cu apariția unui exces de piele care va fi folosit în etapa a 2 a chirurgicală la acoperirea defectului care rămâne după excizia tatuajului ) .


2. SALABRAZIUNEA – una din cele mai vechi metode de îndepărtare a tatuajului – se aplică o soluție preparată din apă și sare de masă – sub anestezie locală se va realiza exfolierea zonei tatuate .


3. DERMABRAZIUNEA – se pulverizează o soluție criogenică pe zona tatuată și apoi cu un instrument special se realizează exfolierea zonei . Se va aplica apoi pansament local .


4. LASERUL – Laserele de generație veche sau IPL ( lumina intensa pulsată ) sunt mai puțin eficiente în îndepărtarea tatuajelor . Laserul de ultimă generație Nd: YAG Q - switched utilizează 2 lungimi de undă 1064 nm si 532 nm și astfel se poate trata intreaga gamă de culori . Pigmenții coloranți din tatuaje au spectre specifice de absorbție a luminii și de aceea pot fi eliminați dacă energia emisă de laser este în spectrul de absorbție al pigmentului. Sunt necesare mai multe ședințe ( în medie 5 – 7 ), chiar și în cazul tatuajelor de mici dimensiuni și cel mai ușor este eliminată culoarea neagră, urmată de culoarea albastră și roșie . Cel mai greu se îndepărtează culorile galben și verde .

Înainte de procedura laser se efectuează anestezie locală sau se aplică o cremă anestezică . Fiecare impuls este resimțit de pacient ca o senzație similară celei de la efectuarea tatuajului, dar de o intensitate mult mai mică. Între ședințe trebuie să fie un interval de 6-8 săptămâni – nuanțele închise încep treptat să dispară, iar culorile deschise devin mai luminoase. Uneori poate fi nevoie și de 10 ședințe până când tatuajul dispare complet. După ședința laser, pe zona tratată se aplică o cremă antibiotic și se pansează. Zona tratată poate fi roșie, ca după o arsură solară ușoară, timp de câteva saptamani. Se va evita expunerea la soare a zonei tratate !

Factorii care influențează eficiența laserului în îndepartarea tatuajului sunt : culoarea pielii (cel mai bine răspunde la tratament pielea deschisă la culoare ), culorile folosite ( cel mai rapid dispar culorile inchise: negru, albastru închis, roșu, portocaliu închis, în timp ce culorile deschise: albastru deschis, galben, verde, mov, dispar mai greu ), profunzimea tatuajului, sistemul imun al pacientului (influențează capacitatea de a îndeparta pigmentul mai repede).



EFECTE NEDORITE LEGATE DE ÎNDEPĂRTAREA TATUAJULUI


1. – INFECȚIA LOCALĂ – este importantă îngrijirea locală a zonei tratate după procedura laser: aplicarea unei creme pe bază de antibiotic, aplicarea de pansament steril

2. – CICATRICE INESTETICĂ – CHELOIDĂ, HIPERTROFICĂ – apare la persoane care au o predispoziție către cicatrizări vicioase


3. - PIGMENTĂRI – HIPERPIGMENTĂRI ( zone mai închise la culoare decât pielea din jur ) sau HIPOPIGMENTĂRI ( zone mai deschise la culoare decât restul pielii )

4. - ÎNDEPĂRTAREA INCOMPLETĂ A PIGMENTULUI

5. - ACCENTUAREA CULORILOR ÎN PRIMA ETAPĂ A TRATAMENTULUI – apare mai ales în cazul tatuajelor cosmetice ( buze, sprâncene ) – dacă ședințele continuă, acest efect dispare


Dermatocosmetologie- sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - medic primar dermatovenetologie - claticioana@gmail.com

4 comentarii:

  1. Nimic despre dermatita seboreica?
    r...71@y...

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi puteti recomanda o clinica unde sa-mi scot tatuajul de la sprancene? Ce riscuri sunt? Or sa-mi mai creasca cele naturale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau si eu să-mi scot un tatuaj prin operatie chirurgicală cum procedez...

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreau si eu să-mi scot un tatuaj prin operatie chirurgicală cum procedez...

    RăspundețiȘtergere