sâmbătă, 25 februarie 2012

ANTIPERSPIRANTELE și DEODORANTELE - sunt SINONIME ?




Primul deodorant a apărut în SUA în 1888 . Astăzi, ele sunt considerate produse indispensabile pentru îngrijirea proprie.

Fiecare persoană are un miros unic datorat în special secreției glandelor sudoripare, dar și al combinării dietei și activității sale cu starea psihică și emoțională. Din acest motiv, 2 persoane pot să miroasă complet diferit, chiar dacă folosesc același parfum!

Antiperspirantele și deodorantele nu sunt sinonime !

ANTISUDORIFICELE ( ANTIPERSPIRANTELE ) sunt produse astringente destinate diminuării secrețiilor glandelor apocrine si ecrine. Deoarece influențează funcțiile organismului, ele pot fi considerate medicamente.

Antiperspirantele locale conțin aldehide ( formaldehida, glutaraldehida), săruri metalice de aluminiu, acizi organici ( acid tricloracetic, acid tanic, acid boric). Antiperspirantele sunt formulate ca spray-uri, stick-uri, roll-on.

DEODORANTELE sunt produse destinate mascării mirosului de la nivelul axilei sau micșorării numărului bacteriilor axilare ( Safilococ auriu, Corynebacterium). De aceea, multe deodorante conțin substanțe antibacteriene care reduc pH-ul axilar la 4,5 sau mai puțin ( clorura de benzetoniu, clorhexidina, triclosan).

Persoanele active optează de obicei pentru antiperspirante, care blochează procesul transpirației, menținând pielea uscata și curată timp îndelungat.

Antiperspirantele și deodorantele se aplică sub braț, pe locul curat și uscat. Utilizarea lor este întreruptă în cazul apariției unor iritații la locul de aplicare. Aciditatea marcantă ( pH 1,8-4,2 ) și decolorarea îmbrăcăminții din fibre naturale sunt principalele dezavantaje ale utilizarii lor.

Prezența aluminiului în antiperspirante împiedică eliminarea toxinelor din zona axilei, cu depozitarea lor în ganglionii limfatici din zonă. Se pare că astfel se produc anomalii în structura AND-ului celulelor mamare, cu posibila implicare în aparitia cancerului de sân ! Există argumente pro și contra acestei teorii, dar actualmente tot mai multe persoane doresc să folosească produse împotriva transpirației care să nu conțină aluminiu .

Atenție și la parabenii din compoziția produselor împotriva transpirației aplicate în zona axilară ! Nu utilizați antiperspirantul sau deodorantul imediat după epilare, deoarece se pare că acesta este momentul în care se absorb componentele periculoase din aceste produse și de asemeni se poate irita pielea ! Există studii care au identificat concentrații crescute de parabeni în țesuturile tumorale provenind de la femei cu cancer de sân.

Piatra de alaun este la modă în rândul celor care doresc să utilizeze produse naturale. Este un cristal mineral cunoscut de mult timp pentru calitățile sale de a regla transpirația si de îndepartare a mirosului urât și se găsește în comert sub forma de piatra brută sau bucată tăiată și șlefuită. Are și calități hemostatice ( oprește sângerarea), este hipoalergică și economică (poate să țină și câțiva ani ). Trebuie să fie inscripționată ” Potasium Alun” ( este garanția că este vorba despre piatră naturală ). Există și piatra de alaun sintetic, în care potasiul din piatra naturală este înlocuit cu amoniu și este inscripționată ” Ammonim Alun” . Trebuie folosită pe pielea umedă ( după duș ) sau se introduce în apă și apoi se aplică pe pielea uscată.

CARE SUNT MĂSURILE PE CARE LE PUTEM LUA ?


- spălare zilnica a zonei axilare cu apă și săpun

- nu aplicăm niciodată antiperspirantul sau deodorantul imediat după epilare, mai ales daca pielea este iritată

- nu se reaplică produsul împotriva transpirației fără a ne fi spălat în prealabil


- nu aplicați în exces aceste produse și poate că preventiv, e recomandabil să alegeți produsele care nu conțin săruri de aluminiu, parabeni și alcool !


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - medic primar dermatolog - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu